Hypotheken overzichtelijk

Wie een huis wil kopen, ontkomt er meestal niet aan om een hypotheek af te sluiten. De kosten voor een huis bedragen vaak enkele tonnen. Die kan niet iedereen zomaar opbrengen en daarom is er de hypotheek. Een hypotheek is in feite een lening om je woning te betalen. Gedurende de looptijd los je maandelijks een deel van de hypotheek af en betaal je rente over het openstaande bedrag. Omdat er meerdere hypotheken zijn, lichten we er hier een aantal toe.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost. In plaats daarvan betaalt de lener alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn.
Normaal gesproken wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet maandelijks op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt er vaak afgelost bij het verkopen van de woning. Net als bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten constant zolang de rente gelijk blijft.

Krediethypotheek
Een krediethypotheek kan gezien worden als een krediet in rekening-courant, met een hypothecair onderpand. Daarom wordt deze hypotheek ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Tijdens de looptijd van de hypotheek kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, worden afgelost en weer opnieuw worden opgenomen. De rente wordt alleen berekend over het bedrag dat ook echt is opgenomen. Het rentetarief is variabel.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Hypotheekadvies
Je hebt drie hypotheekvormen met elkaar kunnen vergelijken via dit artikel. De komende weken zullen we je nog meer op de hoogte houden van andere hypotheken. Toch is het raadzaam om, wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.