Verstandig met geld

Geld is altijd een belangrijk onderwerp van de samenleving geweest. Geld is de motor van het leven geworden en daarom is het zaak er verstandig mee om te gaan. We zetten een stap in de goede richting door je artikelen aan te bieden die je leren verstandig met geld om te gaan.

Beleggingen
Je hebt geld en je wil er wat mee. Wat alleen op de bank laten staan om rente te vangen, vind je helemaal niks. In dat geval zou je kunnen overwegen om het geld te gaan beleggen. Beleggen betekent dat je geld ergens in stopt, met als doel er meer van te maken. Dat wil niet zeggen dat iedere belegging succesvol is. Soms beleg je verkeerd en ben je al je geld kwijt. Om die reden raden we je aan de informatie over beleggingen serieus door te nemen en alleen te beleggen als je er voor de volle honderd procent achterstaat. Wat we ook aanraden is niet gelijk al je geld te beleggen, maar een flink deel te bewaren. Zo weet je zeker dat als het uit de hand loopt, je altijd nog wat achter de hand hebt.

Verstandig sparen
Je geld sparen is doorgaans een handige keuze. Echter, wanneer je veel spaargeld hebt, zul je hier ook jaarlijks een percentage belasting over moeten betalen. Wat dat betreft zou je kunnen kijken welke spaarvorm een goede optie is. Banken willen graag dat je bij hen komt sparen, want zij beleggen jouw spaargeld om er winst uit te halen. Het is goed om dit te beseffen. Er zijn verschillende spaarvormen, zoals het spaardeposito (met een vaste rente en looptijd) en een vrije of niet vrije opneembare spaarrekening. Bij de bank kunnen ze je hier nog veel meer over vertellen.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Ga in gesprek
Geldzaken vormen een breed begrip. Leningen en hypotheken hebben veel overeenkomsten, maar ook weer veel verschillen. En wat is beter, sparen of beleggen? Omdat die vragen per persoon verschillen zal het ons niet lukken daar een passend antwoord op te geven. Wij geven alleen advies. Wel raden we je aan om met je vragen in gesprek te gaan bij een financieel expert. Iemand met verstand van geldzaken zal je veel beter kunnen begeleiden. Financieel experts vind je bij een bank of kredietverstrekker, maar ook op het internet.